Noutati la Corcova

ImageImageImageImageCatleya este numele unei orhidee. Nu! Vinul Catleya nu este facut din orhidee, ci din struguri. Are in spate o poveste lunga despre Corcova, familia Bibescu si Marcel Proust cu care acestia erau prieteni. Trei francezi indragostiti de vin, dar si specialisti in acelasi timp au pus pe roate o podgorie la Corcova si produc in prezent un cupaj alb din Sauvignon Blanc si Feteasca Regala 2013, un cupaj rose Cabernet Sauvignon si Merlot 2013 si un cupaj rosu din Cabernet Sauvignon si Merlot 2012. Toate se numesc “Freamat”.

Cum am primit aceste mostre la Infinity Drinks, am vrut sa vedem despre ce este vorba, asa ca am organizat impreuna cu Horia o mini-degustare.

Albul si rose-ul sunt foarte bune, iar producatorul le prezinta in fisele de degustare foarte corect. In fisa de prezentare a cupajului rosu este mentionat faptul ca s-au folosit drojdiile originale ale strugurilor, deci se intelege ca nu s-a lucrat cu drojdii selectionate si totusi vinul are un continut alcoolic de 14.5%, fiind sec. Ceva imbucurator! De asemenea se mentioneaza ca are un potential de invechire de 10 ani. Si mai imbucurator pentru ca nu stiu niciun producator roman care sa faca o astfel de prognoza.

Categoric, vinul este si acum foarte bun de baut, mai ales la o carne de vita bine impanata cu grasime pentru ca are, sa spunem, ceva “vartos” in el – continut de tanini destul de ridicat, dar nu neplacut.

Sunt sigur ca despre acest vin se va mai discuta si peste 3-4 ani. Bineinteles, vor discuta cei care il vor mai avea.

Acest comentariu este debutul meu ca blogger si va aparea si pe pagina care se numeste “Alaiul vinului”. Sper sa scriu despre vinuri cu onestitate si impartialitate, indiferent de cum sunt ele si intotdeauna cu respectul cuvenit pentru cei care le-au facut, pentru munca lor si ma voi stradui sa scriu despre vinuri bune, adica despre succese si daca se poate, deloc, despre esecuri.

Ps: Am degustat si cu Doru cele 3 vinuri. I-au placut dar la cupajul rosu a avut o asa ezitare si mi-a spus ca parca nu este ce se astepta de la un cupaj cu Cabernet Sauvignon si pe tema asta am avut o scurta discutie.
Oare cand degustam un vin trebuie sa corespunda unor asteptari ale noastre? Oenologul trebuie sa anticipeze gustul unuia sau altuia?

OARE NU MAI EXISTA TEREN VIRGIN UNDE UN TERROIR SAU ARTA UNUI OENOLOG SA AIBA CEVA DE SPUS SI SA ADUCA O NOUTATE?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s